28 februari 2021

Dementievriendelijke Samenleving

Dementievriendelijke samenleving Veldhoven

Sinds 2018 is de gemeente Veldhoven in het bezit van het predicaat “Dementievriendelijke gemeente”. Dit predicaat is uitgereikt door samendementievriendelijk.nl, een samenwerking tussen de PG-raad en ZET. Zij zetten zich sinds 2012 in om van heel Noord-Brabant een dementievriendelijke gemeenschap te maken.

Dementie in Veldhoven

Op dit moment wonen er al meer dan 800 mensen met een vorm van dementie in Veldhoven. De verwachting is dat dit aantal in 2040 verdubbeld zal zijn. Zo’n 70% hiervan woont met of zonder partner zelfstandig thuis. De kans dat u in uw eigen buurt iemand met dementie tegenkomt, wordt dan ook steeds groter.

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leven van mensen met een vorm van dementie en hun mantelzorgers op peil blijft, werkt het in ieders voordeel als de gemeenschap waarin zij leven, dementievriendelijk is.

Wat maakt een gemeenschap dementievriendelijk?

Wanneer mensen met geheugenproblemen geaccepteerd worden, mee kunnen blijven doen en hun mantelzorgers zich gesteund voelen, kan je spreken van een dementievriendelijke gemeente. Om dit te realiseren is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in de samenleving zich ervan bewust zijn wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

In Veldhoven zijn al veel mensen getraind in het dementievriendelijk zijn. Winkeliers, medewerkers van de gemeente, inwoners, politieagenten e.a. zijn door medewerkers van SWOVE geïnformeerd over wat dementie is, welke uitdagingen het met zich meebrengt en hoe men met verandering van gedrag om kan gaan. Het is echter, net als bij de kennis over reanimatie, van belang de informatie periodiek opnieuw tot u te nemen.

Informatie over dementie

Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan een dementievriendelijke gemeenschap in Veldhoven. Als u wilt weten hoe u omgaat met mensen die vergeetachtig zijn of een vorm van dementie hebben, volg dan de gratis onlinetraining bij www.dementievriendelijk.nl .

Wilt u meer leren over dementie, breng dan (na de lockdown) een bezoek aan de Dementheek bij Bibliotheek Veldhoven. U vindt daar allerhande boeken, films en materialen over dit onderwerp. Op verschillende tijden zijn daar getrainde vrijwilligers aanwezig die u, als u dat op prijs stelt, op weg kunnen helpen.

Bij het Informatiepunt Dementie bij SWOVE kunt u (ook tijdens de lockdown) op afspraak terecht voor de juiste informatie, praktische hulp of begeleiding met betrekking tot dementie. Ook nadat er een diagnose is gesteld.